Het gevaar van het woordje 'tje'

Nederlands is een van de weinige talen waarin verkleinwoorden worden gebruikt. Met stip op 1 staat het woordje (daar is die al) ‘tje’. We gebruiken ‘tje’ constant, bij alles. Om iets zachter en kleiner te maken: diertje, poesje, beestje, knuffeltje, kopje, popje, kuikentje. 

 

Alles schattig en lief?

 

‘Tje’ maakt alles snel schattig en lief. Niets mis mee zou je denken, maar er zit ook een psychologische werking achter. Alles wat slecht voor ons kan zijn verkleinen we graag: pilletje, biertje, drankje, snuifje, shotje, oxazepammetje. Alles wat je met ‘tje’ neemt klinkt toch aanzienlijk minder erg. Het wordt er een stuk gezelliger van. Je maakt het kleiner, zwakt het af en hop je kunt weer. Het woordje ‘tje’ is klein maar de macht zo groot. 

 

Vergeet 'tje' bij ondernemen 

 

Het gevaar van het woordje ‘tje’ schuilt ook in ondernemers die het woord gebruiken. Die zichzelf vaak onbewust onnodig klein maken. Je zegt dat je een ‘bedrijfje’ hebt en geen bedrijf. Je hebt ‘klantjes’ en geen klanten. Je hebt gewoon een bedrijf met klanten als ondernemer. Maak jezelf niet onnodig klein. En het is nog erger als andere mensen dat bij jouw bedrijf doen. 

 

Belediging verpakt als compliment

 

‘Wat leuk dat je een bedrijfje bent gestart.’ Dat is geen compliment. Het is in feite behoorlijk denigrerend. Want je bent bij voorbaat klein. Je mag corrigeren hoor, echt. Of ‘Kun je er een centje mee verdienen?’, dat is toch wel het toppunt. Geen toppuntje.

 

Anyway, als je je eenmaal bewust bent van de werking van het woordje ‘tje’ kijk je er ineens heel anders tegenaan. En daarom schrijf ik dit. Voor de mensen die te vaak een drankje of pilletje nemen én voor de mensen die zichzelf of anderen kleiner maken met bedrijfjes, klantjes en centjes. Want ‘tje’ is niet altijd schattig en lief, ze heeft een venijnig kantTJE. 

 

Best een leuk artikeltje van dit copywritertje, vind je niet? ;)

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

 

 

 

 

💻 Irene Tromp

📩 Irene@copywritecat.nl

📍 Breda

Ⓑ KvK 70969086

Ⓒ Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

 

Copywriter Breda. Tekstschrijver Breda. Copywriter Ginneken. Copywriter Utrecht. Copywriter Den Haag. Tekstschrijver websites. Copywriter websites. Webteksten laten schrijven. Blogs laten schrijven. Nieuwsbrieven laten schrijven. Teksten laten redigeren. Copywriter inhuren. Teksten laten schrijven. Webteksten laten schrijven. Copywriter zoeken. Copywriter inhuren. Brandstory laten schrijven. Brandstory. Beautybranche copywriter. Beauty copywriter. Copywriter schoonheidssalon. Cosmetica copywriter. Beauty tekstschrijver.