Het lijkt wel of de hele wereld alleen nog maar over AI kan praten. AI komt als een tsunami over ons heen en het meeste van wat je dagelijks ziet voorbijkomen is wat je wel niet kunt en vooral moet met AI; de cursussen, AI-experts, prompts en apps vliegen je om de oren.
De AI-fouten die gevolgen hebben
Buiten het feit dat veel ondernemers liever bezig zijn met hun vak, zitten er nog wat haken en ogen aan AI waar je niet veel mensen over hoort en waar je wel van op de hoogte zou moeten zijn. Bijvoorbeeld ChatGPT maakt net zoals mensen fouten. Je moet als mens weten welke fouten hij maakt om ze eruit te halen, als je die expertise niet hebt kan dat grote gevolgen hebben. En daar wordt het best wel gevaarlijk.
Hoe zit het juridisch met AI?
Want hoe zit het juridisch gezien met ChatGPT? Omdat het geen mens is, is het niet verantwoordelijk voor juridische gevolgen. De gebruiker is wel verantwoordelijk voor het naleven van de toepasselijke wetgeving, inclusief het respecteren van bestaande auteursrechten van derden. En dat kan best link zijn.
Auteursrecht
Want gezien ChatGPT origineel probeert te lijken is de uitkomst altijd een samenraapsel van wat erin is gegaan aan informatie. Daardoor kan het voorkomen dat delen van je tekst overeenkomen met bestaande werken. En de schadevergoeding die daardoor geëist kan worden, ben jij aansprakelijk voor.
Schadeclaims
En laten er nu bedrijven zijn die hier een gat in de markt zien. Er komen steeds meer bedrijven wiens bestaansrecht is gebaseerd op het versturen van claims naar ondernemers voor onrechtmatig gebruik van materiaal van derden. Ben je met ChatGPT dan wel veilig? Een juridische procedure is zo opgestart en dan ligt de bewijslast bij jou. Al met al roept het nogal wat vragen op hoe het zit met AI en wat je kan en mag in kader van de Europese en Nederlandse wetgeving. Want hoe enthousiast we ook zijn over deze geweldige robot, het staat nog wel in de kinderschoenen en je draagt als mens wel de gevolgen van zijn acties.
Wees je bewust van de risico's
Dat is goed om je van bewust te zijn. Er is nu een nieuwe verordening (AI Act) die sinds maart 2024 van kracht is. Je hoeft ChatGPT er niet naar te vragen want gezien zijn informatie tot 2023 gaat weet hij dit niet. Deze Europese verordening reguleert het gebruik van algoritmes en AI juist omdat er risico’s zijn voor het gebruik van AI. En dat is hard nodig want nu heb ik het over teksten maar het wordt nog spannender als je denkt aan bijvoorbeeld bedrijfsgeheimen die worden ingevoerd in AI-systemen. Hoe veilig is dat als je bedenkt dat die wetgeving er een paar maanden geleden nog niet was?
Het is dus goed om je bewust te zijn van de risico’s van het gebruik van AI en wat dit met zich mee kan brengen. Al met al een heel interessant tijdperk dat we ingaan waar je je naast een soms dodelijk vermoeiend enthousiasme over AI je ook bewust moet zijn van de keerzijde. Het is echt niet allemaal goud dat er blinkt.