Woorden die je direct kunt schrappen

Schrijven is schrappen. Sterke tekst is altijd kort en krachtig. Daarom is het goed elke tekst voor publicatie grondig na te lezen en te checken welke woorden geschrapt kunnen worden en welke je kunt vervangen. Je zult zien dat je tekst door het inkorten meteen krachtiger wordt. Maar welke woorden moet je nu schrappen en welke vervangen? Je leest het hieronder. 

 

Vervang deze woorden door 'ook'

 

Er zijn veel lange woorden die je makkelijk kunt vervangen door een kort woord. Kort is altijd beter. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van woorden die lang én ouderwets zijn. Je kunt deze allemaal vervangen door het woord 'ook'. Het maakt je tekst meteen korter, moderner, meer to the point en daarmee krachtiger.

 

  • Desgelijks, dienovereenkomstig, eveneens, evenzeer, evenzo, idem dito, insgelijks, bovendien, daarnaast, evenals, eveneens, tevens.

Namelijk

 

Dit woord is per definitie overbodig. Het bestaat om iets te benadrukken maar je zult zien dat een zin zonder krachtiger wordt.

 

Sommige woorden zijn namelijk overbodig.

Sommige woorden zijn overbodig.

 

Zullen, kunnen, worden, willen, gaan

 

Hulpwerkwoorden helpen je niet en kun je schrappen. Deze bekende hulpwerkwoorden maken je tekst onnodig lang en zwakken het af. 

 

We zullen de planten water geven.

We geven de planten water.

 

We willen gaan fietsen.

We gaan fietsen. 

 

Als je je bewust bent van het gebruik van hulpwerkwoorden is het ook makkelijker ze te schrappen. Het is vaak een gewoonte om ze te gebruiken. Check je tekst daarom altijd achteraf op deze woorden. 

 

Hiermee vervang je ouderwetse woorden

 

Ik had het al even over ouderwetse woorden die kunnen worden vervangen door 'ook'. Maar er zijn meer ouderwetse woorden die niet meer van deze tijd zijn. Het is tegenwoordig gebruikelijker en het komt vriendelijker over om spreektaal te gebruiken in tekst. Het maakt je tekst niet minder professioneel. Het punt is dat ouderwetse woorden klanten simpelweg niet aanspreken omdat het  middeleeuws overkomt. Hieronder vind je voorbeelden van deze woorden en waar je ze mee kunt vervangen. 

 

  •  Thans, echter, gelieve, dientengevolge, jegens, reeds, wellicht, desalniettemin. 

Thans= nu, momenteel 

Echter = maar

Gelieve = graag of alsjeblieft 

Dientengevolge = daarom 

Jegens = tegen

Reeds = al

Wellicht = misschien of mogelijk ( maar dit woord geeft twijfel aan dus schrappen)

Desalniettemin = toch

 

Win meer klanten met krachtige tekst

 

Het inkorten en daarmee sterker maken van teksten is één van de dingen die ik regelmatig doe als copywriter. En het is altijd fun. Als je van 500 woorden naar 300 woorden gaat in krachtige taal en daarmee dezelfde boodschap sterker neerzet, trek je meer klanten over de streep en is mijn doel bereikt. Lukt het je niet en ben je onnodig veel tijd kwijt met je teksten? Stuur me dan gerust een berichtje, ik help je graag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

 

 

 

 

💻 Irene Tromp

📩 Irene@copywritecat.nl

📍 Breda

Ⓑ KvK 70969086

Ⓒ Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

 

Copywriter Breda. Tekstschrijver Breda. Copywriter Ginneken. Copywriter Utrecht. Copywriter Den Haag. Tekstschrijver websites. Copywriter websites. Webteksten laten schrijven. Blogs laten schrijven. Nieuwsbrieven laten schrijven. Teksten laten redigeren. Copywriter inhuren. Teksten laten schrijven. Webteksten laten schrijven. Copywriter zoeken. Copywriter inhuren. Brandstory laten schrijven. Brandstory. Beautybranche copywriter. Beauty copywriter. Copywriter schoonheidssalon. Cosmetica copywriter. Beauty tekstschrijver.