Waarom hulpwerkwoorden juist niet helpen

Bij alle teksten die ik redigeer kom ik ze overmatig tegen en het is het eerste wat ik schrap: hulpwerkwoorden. Zonder er een grammaticaal verhaal van te maken hoef je alleen maar te weten dat hulpwerkwoorden je tekst verzwakken, zinnen onnodig lang maken en twijfel zaaien. Dat is niet wat je wilt als je klanten wilt overtuigen met tekst. De kracht van sterke tekst zit hem in het kort, krachtig en overtuigend schrijven. Tekst moet staan als een huis, binnenkomen als een feit en geen enkele vorm van twijfel zaaien. 

 

Hulpwerkwoorden verzwakken, verlengen en zaaien twijfel 

 

Hulpwerkwoorden helpen je daarin niet Toch gebruiken veel mensen ze zonder dat ze het zich realiseren. Toen ik laatst een klant erop wees zei ze: ' Ja, maar anders is mijn tekst zo kort.' Maar een tekst hoeft nooit langer te zijn dan de boodschap die hij moet overdragen!

 

Om een voorbeeld te geven heb ik hieronder een aantal voorbeeldzinnen geplaatst. Je merkt meteen als je het leest dat de zinnen met hulpwerkwoorden minder overtuigend zijn en twijfelachtig. Je kunt hulpwerkwoorden herkennen aan dat ze makkelijk weggelaten kunnen worden. Je zin wordt korter en daarmee direct krachtiger. 

 

Dit boek zou je kunnen helpen.

Dit boek helpt je.

  

Ik zou graag een fiets willen kopen.

Ik wil graag een fiets kopen. 

 

Je tekst kan korter en krachtiger worden.

Je tekst wordt korter en krachtiger.

 

Ik kan jou helpen met sterkte teksten.

Ik help jou met sterkte teksten. 

 

Je zult dit moeten aanpassen.

Je moet dit aanpassen.

 

Less is more

 

Dus woorden zoals: zouden, kunnen, willen, mogen en zullen zijn vaak overbodig, als je ze weglaat word je zin veel overtuigender! Less is more, ook met tekst. Check je teksten eens op deze hulpwerkwoorden en haal ze eruit om je tekst sterk te maken.

 

Hulp nodig bij teksten die klanten werven? Ik help je graag. Stuur me een berichtje op irene@copywritecat.nl!

 

 

 

 

💻 Irene Tromp

📩 Irene@copywritecat.nl

📍 Breda

Ⓑ KvK 70969086

Ⓒ Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

 

Copywriter Breda. Tekstschrijver Breda. Copywriter Ginneken. Copywriter Utrecht. Copywriter Den Haag. Tekstschrijver websites. Copywriter websites. Webteksten laten schrijven. Blogs laten schrijven. Nieuwsbrieven laten schrijven. Teksten laten redigeren. Copywriter inhuren. Teksten laten schrijven. Webteksten laten schrijven. Copywriter zoeken. Copywriter inhuren. Brandstory laten schrijven. Brandstory. Beautybranche copywriter. Beauty copywriter. Copywriter schoonheidssalon. Cosmetica copywriter. Beauty tekstschrijver.