We of Wij? Je of Jij?

Er zijn van die woorden waar geen vaste regels voor zijn maar waar een klein verschil een groot verschil maakt. JE of JIJ is zo'n voorbeeld net als WE of WIJ. Wanneer gebruik je welke en waarom?

 

Verschil in beleving

 

Er is geen goed of fout in deze. Het geeft een verschil in beleving. Wel een belangrijke! In tekst draait alles om beleving en je keuze bepaalt hoe het bij de lezer binnenkomt. Wij en Jij gebruik je als je er echt de nadruk op wilt leggen. Het komt harder binnen bij de lezer.  Je ziet het hieronder.

 

We vinden gamen erg leuk. 

Wij vinden gamen erg leuk.

 

Wat vind je ervan?

Wat vind jij ervan?

 

Het lijkt me onwaarschijnlijk.

Het lijkt mij onwaarschijnlijk.

 

Een klein verschil maakt een groot verschil

 

In deze voorbeeldzinnen zie je hoe anders het bij je binnenkomt door dat kleine verschil. Grappig hè dat zo’n klein verschil een groot verschil maakt in de beleving van tekst. Als het niet benadrukt hoeft te worden is het daarom mooier om voor WE of JE te kiezen.

 

Hetzelfde geldt in sommige gevallen voor JE en JOUW. Vaak kan het beide maar is JE toch mooier. 

 

Je kunt je haar op verschillende manieren opsteken.

Je kunt jouw haar op verschillende manieren opsteken.

 

Je kunt je fiets daar neerzetten.

Je kunt jouw fiets daar neerzetten. 

 

Bij de tweede zin ligt meer de nadruk op jouw. En die zinnen zijn zwaarder. Kies daarom voor de light versie als er niet de nadruk op hoeft te liggen. Het is mooier en rustiger voor de lezer. 

 

Het zijn vaak de nuances die het grote verschil maken in tekst. Maar het kan net het verschil maken tussen wel een klant winnen of niet. Daarom is tekst zo belangrijk. Tekst zal altijd onderdeel uitmaken van je bedrijfsvoering en strategie om klanten te winnen. Onderschat het daarom nooit en geef het de aandacht die het verdient.

 

 

 

 

 

💻 Irene Tromp

📩 Irene@copywritecat.nl

📍 Breda

Ⓑ KvK 70969086

Ⓒ Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

 

Copywriter Breda. Tekstschrijver Breda. Copywriter Ginneken. Copywriter Utrecht. Copywriter Den Haag. Tekstschrijver websites. Copywriter websites. Webteksten laten schrijven. Blogs laten schrijven. Nieuwsbrieven laten schrijven. Teksten laten redigeren. Copywriter inhuren. Teksten laten schrijven. Webteksten laten schrijven. Copywriter zoeken. Copywriter inhuren. Brandstory laten schrijven. Brandstory. Beautybranche copywriter. Beauty copywriter. Copywriter schoonheidssalon. Cosmetica copywriter. Beauty tekstschrijver.